Προσκεκλημένοι ομιλητές

vitoratos Ο Ευάγγελος Βιτωράτος είναι καθηγητής Φυσικής στο Φυσικό Τμήμα του Παν/μίου Πατρών και Διευθυντής του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του ίδιου παν/μίου. Οι περιοχές επιστημονικού ενδιαφέροντος στις οποίες εργάζεται είναι οι ιδιότητες μεταφοράς ηλεκτρικού φορτίου στα στερεά, τα μαγνητικά υλικά και ο εντοπισμός της μόλυνσης με μαγνητικές μεθόδους, η διδασκαλία της φυσικής, η φιλοσοφία της επιστήμης και η φυσική της μουσικής.
gavroglou Ο Κώστας Γαβρόγλου είναι καθηγητής της Ιστορίας της Επιστήμης στο ΜΙΘΕ του Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ιστορία της Φυσικής χαμηλών θερμοκρασιών, η ιστορία της φυσικοχημείας τον 19-20ο αιώνα και η πρόσληψη των επιστημονικών ιδεών και πρακτικών τον 18-19ο αιώνα.
galili Ο Igal Galili είναι καθηγητής Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο Hebrew University of Jerusalem και διευθυντής του Science Teaching Center. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η εννοιολογική συνιστώσα της γνώσης της φυσικής, τα προγράμματα σπουδών φυσικής και η θεωρία της διδασκαλίας της φυσικής, και η αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικής και ιστορίας – φιλοσοφίας της επιστήμης στη διδασκαλία της φυσικής.
kostas Ο Κώστας Καμπουράκης είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Τμήμα Βιολογίας και Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών). Είναι ο υπεύθυνος εκδόσεων του επιστημονικού περιοδικού Science & Education και της σειράς βιβλίων Science: Philosophy, History and Education (Εκδόσεις Springer). Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Κώστα Καμπουράκη περιλαμβάνονται η διδασκαλία και η δημόσια κατανόηση της εξέλιξης των ειδών, της γενετικής και της φύσης της επιστήμης.
Koumaras Ο Παναγιωτης Κουμαράς είναι καθηγητής Διδακτικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠ Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα αφορούν την εκπόνηση αναλυτικών προγραμμάτων Φυσικών Επιστημών για την υποχρεωτική Εκπαίδευση με στόχο την καλλιέργεια κομβικών ικανοτήτων για την καθημερινή ζωή, τη διδασκαλία εννοιών με αναφορά στον κόσμο της καθημερινής ζωής και τέλος την προετοιμασία των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων.
maurines Η Laurence Maurines είναι καθηγήτρια Διδακτικής τω Φυσικών Επιστημών στο Université Paris Sud (Σχολή Επιστημών του Orsay). Μεταξύ των ερευνητικών ενδιαφερόντων της είναι η μελέτη των σχέσεων μεταξύ στοιχείων της ιστορίας της επιστήμης και των αντιλήψεων των μαθητών σε διάφορα πεδία φυσικής και η χρήση της ιστορίας της επιστήμης από εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και την επίδρασή της στους μαθητές και φοιτητές.
raftopoulos5_hi-res Ο Θανάσης Ραφτόπουλος είναι καθηγητής Επιστημολογίας και Γνωστικής Επιστήμης στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παν/μίου Κύπρου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται προσδιορίζονται στην επιστημολογία, στη γνωστική επιστήμη, στη φιλοσοφία και ιστορία της επιστήμης, στη φιλοσοφία της αντίληψης, στη φιλοσοφία του νου, στη γνωστική ψυχολογία και στην αναπτυξιακή ψυχολογία.

 

 

Προσκεκλημένα Κέντρα Επιστημών

logo Το κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου συστάθηκε το 1956 με τη μορφή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, υλοποιώντας τη διαθήκη του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη. Λειτουργεί με έδρα την Αθήνα. Η δραστηριότητα του Ιδρύματος σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη, έχει στόχο να συμβάλλει στην επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση των νέων της Ελλάδας. Στο Ίδρυμα λειτουργεί διαδραστική έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.
logo Η Εστία Επιστημών Πάτρας, όπως όλες οι Εστίες Επιστημών έχει σκοπό την ανάπτυξη διδακτικών δραστηριοτήτων στους τομείς των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και της Φυσικής, με αποδέκτες τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους φοιτητές των θετικών και παιδαγωγικών επιστημών, τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα επιμορφωτικού χαρακτήρα και μεταπτυχιακούς φοιτητές που επιθυμούν να αντλήσουν στοιχεία και εμπειρίες επιστημονικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα για την εκπόνηση πανεπιστημιακών διατριβών. Στην ΕΕΠ λειτουργούν διαδραστικές εκθέσεις Μαθηματικών, Πληροφορικής και Φυσικής.